Historien om Hotel Skandinavien
Når man siger, at et hus har sjæl, er det som regel med tanke på husets historie. Vi er bevidste om fortidens betydning for nutidens atmosfære i en bygning som Vejlegade 33, det tidligere Hotel Skandinavien, der gennem flere menneskealdre har sat sit muntre præg på livet i Nakskov.
SE GALLERI MED HISTORISKE BILLEDER HER »
At modernisere en bevaringsværdig bygning som denne er for os ikke kun et spørgsmål om respekt for arkitektur og håndværkstraditioner, det er også et spørgsmål om at videregive husets historie til kommende beboere. Her har været liv, og her skal fortsat være liv – det er vores vision med opførelsen af nye boliger i en gammel bygning, der lige fra begyndelsen har været tiltænkt som ramme om livsglæde og velvære.
Varme bade
Det hele begyndte med en idé om wellness, længe før den engelske glose fandt vej ind i vores sprog. Før 1852 fandtes der ikke i hele Nakskov et sted, hvor folk kunne gå hen og få sig et varmt bad. Men det år åbnede gæstgiver Holm en lille beskeden badeanstalt i Gæstgivergården Skandinaviens have. Varme bade var dog fortsat en sjælden luksus, som ikke var hvermandseje; ved et indskud på 20 rigsdaler kunne man over en femårsperiode vælge mellem otte russiske dampbade eller seksten almindelige karbade.
Holms moderne ideer om en offentlig badeanstalt var affødt af den stigende
bevidsthed om renlighed og sanitære forhold, der fulgte efter en række
plagsomme epidemier med både Tyfus og Kolera.
Liv og glade dage
Den driftige Holm var foruden vand og sæbe også optaget af at underholde byens borgere. I 1867 opførte han Teatret i Vejlegade, også det i tilknytning til Gæstgivergården Skandinavien. Spillestedet skulle lokke omrejsende teaterselskaber til byen – noget som i begyndelsen af århundredet havde været fuldstændig fremmed. Teatret var hjemsted for musik og sang, og når de turnerende professionelle ikke var i Nakskov, havde man nu en scene for det lokale dilettantselskab.
I 1869 blev Kronprins Frederiks bryllup med den svenske prinsesse Lovisa markeret af den kongetro borgerkaptajn Holm med en illumineret skrift på Skandinaviens teaterfacade: Danmarks Søn og Sveas Datter, Folkets Kærlighed omfatter.
Hotellet og Tine
Kulminationen på Holms livsværk blev nået den 27. januar 1882, da Hotel Skandinavien stod færdigopført. Et smukt hus, som var med til at forskønne en by i udvikling. Holm var nu en del af det absolut bedre borgerskab og bød samfundets spidser indenfor til fest.
Foruden at have huset et væld af turister og rejsende gennem tiderne, har hotellet også spillet en ikke uvæsentlig rolle i dansk litteraturhistorie. Det var nemlig her den kvalitetsbevidste og teaterglade forfatter Herman Bang valgte at slå sig ned, mens han skrev på romanen Tine (1889); en ulykkelig kærlighedshistorie, der markerede 25-året for nederlaget ved Dybbøl i 1864, hvor krigsbarnet Bang var blevet fordrevet med sin familie fra Als. Nakskov var en tid hjemsted for en landflygtig kunstner i verdensklasse, og romanen blev siden af maleren Claude Monet kaldt litteraturens svar på impressionismen.
Det er også værd at have i tankerne, når man træder ind gennem døren til det nye – men gode gamle – Vejlegade 33.